Žymos archyvas: lietiniai

15 įdomių faktų apie blynus

Blynai – tai plokšti, dažnai ploni ir apvalūs pyragėliai, paruošti iš tešlos, kurios sudėtyje dažniausiai yra tokie ingredientai kaip kiaušinis, pienas, kvietiniai miltai ir cukrus. Blynų tešla kepama apverčiant iš abiejų pusių keptuvėje, dažniausiai naudojant aliejų ar sviestą. Toliau straipsnyje pateikiame 15 įdomių faktų apie blynus.

Įdomūs faktai

1. Ankstyviausi įrašai apie blynus aptinkami poetų Kratino ir Magneso eilėraščiuose dar penktame amžiuje prieš mūsų erą.

Blynai2. Romėnai Romos imperijos gyvavimo laikais valgė saldų ir pikantišką patiekalą, kuris buvo gaminamas iš pieno, kiaušinių, miltų ir įvairių prieskonių. Šis patiekalas labai panašus į šiandien mūsų gaminamus blynus.

3. Vieno žinomiausių visų laikų rašytojo, Viljamo Šekspyro vienas iš mėgstamiausių patiekalų buvo blynai. Šį patiekalą jis akcentuodavo ir savo kūryboje.

4. Pirmasis blynų receptas buvo užrašytas anglų kulinarijos knygoje, kuri buvo atspausdinta 15-ame amžiuje.

5. Daugelyje krikščioniškų valstybių likus 46 dienoms iki Šv. Velykų yra švenčiama šventė, per kurią persirengiama šventiniais kostiumais, gausiai valgoma, yra deginamas laužas, šokama ir, priklausomai nuo šalies, yra atliekami įvairūs ritualai. Pagrindinis šios šventės patiekalas yra blynai. Kai kuriose šalyse ši diena yra vadinama Blynu diena. Angliškai kalbančiose šalyse ši šventė yra vadinama „Shrove Tuesday“. Lietuvoje ši šventė vadinama Užgavėnėmis. Manoma, kad ši šventė yra švenčiama jau daugiau kaip 1000 metų.

Skaityti straipsnį “15 įdomių faktų apie blynus” »